torsdag 14 september 2017

Ett besök i Vallastaden 2017, en bomässa värd namnet!


Hemma ingen efter två dagar som fyllts med nya intryck. Eufori, det är lite så man känner. Ett utav de passande namnen i Vallastaden, Arkitekturgränd, fyndigt!


Idag tänker jag bara att bombardera er med bilder. Jag knäppte hej vilt, högt o lågt. Så många intryck att ta med hem, så svårt att välja. En hel stadsdel som byggts upp med låg detaljeringsgrad i detaljplaner. I princip bara våningsantal och sedan arkitekttävlingar där man fått poäng för diverse olika kvaliteter man har med i projektet. Vilken variation, vilken mångfald, så många spännande möten!


När man inte begränsar med byggnadshöjder och nockhöjder kommer även trähusen in i gatubilden. Då får de plats. Det är ok om de sticker upp.


För varje litet kvarter har olika landskapsarkitekter anlitats. Ingen innergård är den andra lik. Man vet aldrig vad som väntar bakom hörnet men nej, här dolde sig INTE något dagis, bara bostäder.


Fram till den 24 september pågår detta expo, om ni har möjlighet att åka dit så gör det! Det är väl värt ett besök.


40 aktörer har här byggt 1000 bostäder och skapat en helt ny stadsdel på rekordtid. Här har man arbetat med småskalig fastighetsindelning och markanvisning baserad på kvalitet istället för pris.



Vissa fasader känns dock lite tveksamma, vad tycker ni om den här "duschväggen" t ex? Tja smaken är olika men det faller inte mig på läppen i alla fall....


Plåtfasader? Njae...




Albanskinspirerade stadsradhus med grandiosa takterasser. De gillade jag skarpt, både inne och ute. Där fanns många goda kvaliteter.


Många fastigheter har vinterträdgårdar på taken och i nästan varje kvarter finns ett felleshus med ett yttre växthus som håller ett mikroklimat liknande det i södra Spanien (now your talking:-) Här kan grannar mötas året runt.


På ett enkelt sätt har man här trollat bort lite utav cykelparkeringarna. Det vore spännande att åka hit igen om 5 år och se hur det ser ut när allting vuxit upp.






Närvaron av vatten ger liv åt hela området. Här Broparken som formgivits av OkiDoki Arkitekter. Den gillar jag skarpt.




Första huset som byggdes i området, en enplansvilla....undrar om den person som bor här får betalt för det😕 vilken mardröm, ursäkta mig...en son som byggde en villa åt sin mor. Jag förstår det inte...10% ljusinsläpp, vardå???




Först av allt började man att bygga en förskola! Bra där! Här kan man snacka om utelekytor! Här skulle mina barn gärna fått vara.


Många tips på heminredning fick jag även med mig hem till mitt eget hus. Så läckra inredningsdetaljer på så många olika ställen.



Stadsradhusen, helt underbara! Här hade jag kunnat flytta in vilken dag som helst.



Bästa betyget utav alla fick ändå Myresjöhus parhus utav de flesta i vår grupp. O jag säger bara I´m loving it!!! Så djäkla läcker inredning o så genomtänkt när det gäller planlösning. Här skulle jag lätt kunna bo! Full pott till Myresjöhus på Vallastaden 2017!! Äras den som äras bör,



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Varje liten kommentar tillför glädje i mitt liv, tack för att ni tar er tid!